Je werkt al een tijdje naar volle tevredenheid bij je huidige werkgever. Dan is het wellicht tijd om eens over je salaris te onderhandelen. De meeste werkgevers zijn bereid om een hoger salaris te geven als ze tevreden zijn over je functioneren. Je moet er echter wel zelf om vragen. Daarom hierbij 7 tips om tot een hoger salaris te onderhandelen.
Inhoudsopgave
1. Voorbereiding
Bedenk voor jezelf hoeveel meer salaris je wil gaan verdienen. Denk ook na over hoe je dit gesprek met je werkgever gaat beginnen. Wat voor functie heb je op dit moment en wat wordt van je verwacht? Doe je op dit moment meer of het minimale? Als je meer doet dan van je verwacht wordt heb je al een goed argument waarom je meer salaris zou verdienen. Bedenk ook wat je al bereikt hebt en wat je werkgever hier aan heeft gehad.
2. Juiste moment
Kies het juiste moment om het onderwerp loonsverhoging te starten. Een goed moment is het succesvol afronden van een project of het behalen van een opleiding. De stemming is dan goed en je werkgever is eerder bereid om je loonsverhoging te geven na een succes. Een externe factor zoals de huidige krapte op de arbeidsmarkt kan ook een goed moment zijn om loonsverhoging te vragen. Geen enkele werkgever wil goed personeel kwijtraken.
3. Wees zelfverzekerd
Wees zelfverzekerd van je voorstel. Overtuig eerst jezelf waarom je deze loonsverhoging waard bent. Bedenk sterke argumenten en spreek ze voor jezelf hardop uit. Als je zelfverzekerd overkomt geeft dit een sterk signaal af aan je werkgever. Neem een goede houding aan en hou oogcontact. Reageer rustig, positief en probeer tegenargumenten op een zelfverzekerde manier te weerleggen. Grote kans dat je werkgever je voorstel serieus neemt.
4. Andere vormen van loonsverhoging
Naast een hoger loon is het ook mogelijk om in andere vormen van loonsverhoging te denken. Denk hierbij aan extra vakantiedagen, een thuiswerkvergoeding, fiets van de zaak of een auto van de zaak. Wat is er eventueel mogelijk bij je werkgever? Denk hier goed over na.
5. Bevestigen
Ben je tot een afspraak gekomen? Heeft je werkgever andere plannen bedacht voor in de toekomst? Zijn er andere aspecten die eerst dienen te gebeuren voordat je loonsverhoging krijgt? Zorg dat je dit bevestigd krijgt. Vraag om een bevestiging per mail zodat je dit zwart op wit hebt. Dit is belangrijk om later op terug te komen mocht er ineens iets anders worden gezegd.