Wat is de pomodoro techniek?

Pomodoro techniek
Je productiviteit verbeteren? Maak gebruik van de pomodoro techniek.

Wat is er leuker dan aan het einde van de dag je volledige to-do list afgevinkt te zien? Wil je gedurende je werkdag volledige focus? Ben je op zoek naar een manier om je productiviteit te verbeteren tijdens het thuiswerken? Dan is de pomodoro techniek wellicht de uitkomst voor je. De pomodoro techniek bestaat uit tijdsblokken van concentratie en rust. Het werkt als volgt: Verdeel je tijd in korte, gefocuste tijdsblokken van 25 minuten, gevolgd door een korte pauze van 5 minuten. Maak hierbij gebruik van een timer die je op 25 minuten instelt.

Hoe werkt de pomodoro techniek?

We kunnen de pomodoro techniek eenvoudig verdelen in 5 stappen. Voordat je gaat starten is het belangrijk dat je alle mogelijke afleidingen afsluit. Sluit je mail af en leg je telefoon weg.

1. Kies een taak

Welke taak wil je afronden in de komende 25 minuten van pure focus? Schrijf dit kort en bondig op.

2. Zet de timer op 25 minuten

In deze 25 minuten werk je puur en alleen aan de taak die je wil afronden.

3. De timer is om

De 25 minuten zijn voorbij. In volledige focus heb je aan de taak gewerkt. Neem nu 5 minuten rust. Strek je benen of haal even een kopje koffie.

4. Herhaal de eerste 4 stappen

De eerste 25 minuten focus en 5 minuten pauze zijn voorbij. Herhaal de eerste 3 stappen en werk aan een andere taak. Herhaal dit 4 keer achter elkaar.

5. Neem 15 tot 30 minuten pauze

Je hebt zojuist de pomodoro techniek 4 keer uitgevoerd. Je hebt 4 taken afgerond of bent in ieder geval een heel eind op weg. Tijd voor een iets langere pauze. Neem 15 tot 30 minuten pauze en na de pauze begin je van voor af aan. Ga door aan de taken die nog niet afgerond zijn of start een nieuwe taak met deze techniek.

Verhoog je productiviteit

Dit is de basis van de pomodoro techniek en zal je productiviteit verhogen. Door gebruik te maken van deze techniek voorkom je afleiding en werk je gefocust aan een vooraf bepaalde taak. Je werkt in korte tijdsblokken waardoor je voorkomt dat je mentaal uitgeput raakt. Het geeft daarnaast inzicht en een gevoel van controle. Je kunt je taken (of to-do lijst) afstrepen na de verschillende tijdsblokken. Daarnaast voorkomt het uitstelgedrag.

Deel dit artikel:

Soortgelijke artikelen