4 tips voor een goede eerste indruk bij je nieuwe baan

Goede indruk nieuwe baan
Met deze 4 tips maak je een goede eerste indruk bij je nieuwe baan.

Je bent aangenomen. Gefeliciteerd! Je gaat binnenkort beginnen bij je nieuwe baan. Erg spannend en je wil natuurlijk een goede eerste indruk achterlaten. Een eerste indruk maak je namelijk maar 1 keer. Toch kan het begin van een nieuwe baan de nodige obstakels geven, daarom is het goed om de volgende 4 tips aan te houden.

1. Altijd jezelf introduceren

Als nieuwkomer ben je snel geneigd om te wachten op je manager of een collega om jezelf voor te stellen. Je manager kan het druk hebben of er niet gelijk aan denken dat je nog niet aan iedereen bent voorgesteld. Wacht daarom niet af maar introduceer jezelf bij collega’s die je nog niet ontmoet hebt. Neem zelf het initiatief en stel je voor aan mensen met wie je samen gaat werken. Je komt op deze manier sympathiek en sterk over.

2. Vragen stellen op het juiste moment

Als je net begint zijn er veel dingen die je nog niet weet. Dit varieert van simpele vragen tot complexe werkinhoudelijke vragen. Toch is het niet verstandig om alles op je eerste dag of in je eerste week te vragen. Schrijf voor jezelf de vragen op en kies het juiste moment om dit te vragen. Een vragenvuur op de eerste dag is niet wenselijk en op veel vragen krijg je in de eerste week vanzelf antwoord. Maak notities van complexe antwoorden, zo voorkom je dat je twee keer dezelfde vraag moet stellen.

3. Zoek naar een goede balans

In je eerste werkweek wil je goed overkomen. Het is belangrijk dat je een goede klik maakt met je collega’s maar toch professioneel blijft. Zorg dat je op tijd komt en dat je collega’s op je kunnen rekenen. Maak een praatje met je collega’s over onderwerpen buiten het werk om. Hierdoor bouw je een band op. Zorg ervoor dat je hierin een goede balans vind. Er mag ook gerust gelachen worden op de werkvloer.

4. Toon interesse

Toon interesse in je functie. Probeer erachter te komen hoe bepaalde aspecten van je functie in elkaar zitten. Let goed op en vraag waar nodig. Vraag niet gelijk naar doorgroei mogelijkheden in je eerste week. Op deze manier kun je de indruk wekken dat je de functie niet echt leuk vind. Intern solliciteren kun je beter ook een aantal maanden mee wachten. Probeer je huidige functie eerst onder de knie te krijgen zodat je zelfstandig kunt werken.

Deel dit artikel:

Soortgelijke artikelen