Wat is het verschil tussen je bruto loon en netto loon?

Verschil Bruto Netto
Wat is het verschil tussen je bruto loon en netto loon? In dit artikel leggen we het je uit.

Als je start met een nieuwe baan is het handig om te weten wat je netto op je rekening bijgeschreven krijgt van je bruto loon. Dit kun je eenvoudig berekenen door onze ‘bruto netto berekenen‘ tool. Maar wat is nu precies het verschil tussen je bruto loon en je netto loon? In dit artikel geven we je meer duidelijkheid.

Wat is je bruto loon?

Je bruto loon is het bedrag dat in je contract staat. Dit is het totale bedrag waar je belastingen en premies nog van af moeten. Dit wordt ook wel het bedrag vóór aftrek van belastingen en premies genoemd. Je werkgever betaald belastingen en premies voor jou als werknemer. Voor het bedrag dat daadwerkelijk op je rekening wordt gestort gaan we naar het netto loon.

Wat is je netto loon?

Je netto loon is het bedrag dat je daadwerkelijk op je rekening gestort krijgt. In de meeste gevallen ontvang je dit 1x per maand. In sommige gevallen ontvang je dit iedere 4 weken. Je netto loon is wat overblijft na het betalen van belastingen en premies door je werkgever. Je netto loon is van jou en hier kun je vaste lasten van betalen, leuke dingen doen en hopelijk ook nog sparen.

Verschil bruto loon en netto loon

Het grote verschil tussen je bruto loon en je netto loon is dat er belastingen en premies van je brutoloon afgaan. Wat overblijft ontvang je netto op je rekening. De hoogte van de belastingen en premies is mede afhankelijk van je salaris. Verdien je veel, dan zal er ook meer belasting en premie betaald moeten worden door je werkgever. Verdien je minder, dan hoeft er minder belasting en premie betaald te worden.

Benieuwd wat je overhoudt van je bruto loon? Doe de check op onze bruto naar netto berekenen tool.

Deel dit artikel:

Soortgelijke artikelen