Pensioen berekenen

De pensioen berekenen tool helpt met het plannen van je pensioen door te berekenen hoeveel pensioenvermogen je kunt opbouwen. Dit is op basis van je huidige spaargeld, jaarlijkse inleg, verwachte rendement en de resterende jaren tot jepensioen.

Pensioenplanner

Pensioenplanner

Uitleg pensioen berekenen

  1. Invullen: Je huidige spaargeld, jaarlijkse inleg, verwacht rendement, en het aantal jaren tot pensioen.
  2. Uitkomst: Het verwachte pensioenbedrag en een geschatte jaarlijkse uitkering.

Jaarlijkse uitkering

De verwachte jaarlijkse uitkering is gebaseerd op het totale opgebouwde pensioenbedrag bij het begin van je pensioen, gedeeld over een periode van 20 jaar, waarbij het wordt aangenomen dat het pensioen 20 jaar lang wordt uitgekeerd. Het rendement blijft doorgaan tijdens de uitkeringsperiode, dus de jaarlijkse uitkering wordt gecorrigeerd voor een geschat rendement gedurende deze 20 jaar.

We berekenen dit als volgt:

  1. Opgebouwd pensioenvermogen: Dit is het totaal van je huidige spaargeld, de jaarlijkse inleg en de rente-op-rente over de jaren tot aan je pensioen.

  2. Jaarlijkse uitkering: Dit wordt berekend door het totale opgebouwde pensioenbedrag te delen door 20 jaar, waarbij nog rekening wordt gehouden met een rendement in de pensioenfase. De formule is:

    Hierbij wordt aangenomen dat het opgebouwde bedrag na je pensionering nog steeds een rendement oplevert, en dat je elke jaar een bedrag kunt opnemen dat rekening houdt met dit rendement.

Interessante artikelen: