Waarom is de spaarrente in Nederland zo laag?

Jullie hebben het vast al gemerkt: onze spaarrente is hier in Nederland bedroevend laag. Terwijl je in andere Europese landen soms nog een redelijke rente van 3 tot 4 procent krijgt, moeten wij het hier met kruimeltjes doen. Als belegger ben ik natuurlijk blij dat ik mijn geld aan het werk kan zetten, maar een goede spaarbuffer is ook belangrijk. Dus ik dacht, ik zet even op een rijtje waarom onze spaarrente zo tegenvalt. Wil je weten wat je met sparen aan vermogen op kan bouwen? Dan is onze spaarrente berekenen tool een handig hulpmiddel.

Waarom is de spaarrente in Nederland zo laag?

1. Nederlanders zijn te braaf
Nederlanders zijn van nature spaarzaam. We stoppen ons geld liever op een spaarrekening dan dat we het ergens in investeren. Banken weten dat en hoeven dus niet heel hard hun best te doen om ons te verleiden met hoge rentes.

2. Geen concurrentie
In Nederland hebben de grote banken geen concurrentie omdat er weinig toonaangevende banken zijn. Het draait voornamelijk om de grote 3, namelijk Rabobank, ING en ABN Amro. Daardoor voelen ze zich niet gedwongen om de spaarrentes te verhogen.

3. Europese Centrale Bank (ECB)
De ECB bepaalt in grote lijnen het rentebeleid in de eurozone. Als de ECB de rente verlaagt, moeten de banken dat ook doen. En laten we eerlijk zijn, de ECB heeft de rente de afgelopen jaren behoorlijk laag gehouden.

Wat kunnen we er aan doen?

Ik weet het, het is frustrerend. Maar er zijn wel een paar dingen die je zelf kunt doen:

1. Vergelijk spaarrekeningen
Er zitten soms nog wel verschillen in de rentes die banken bieden. Door verschillende aanbieders te vergelijken, kun je misschien toch een iets hogere rente vinden.

2. Overweeg een spaarrekening in het buitenland
In sommige Europese landen zijn de spaarrentes hoger. Maar let wel op: er kunnen extra kosten aan verbonden zijn.

3. Diversifieer je spaargeld
In plaats van al je geld op één spaarrekening te zetten, kun je het beter over meerdere rekeningen verdelen. Zo spreid je het risico. En vaak krijg je tot een bepaald bedrag een hogere spaarrente.

4. Beleg een deel van je geld
Beleggen kan een goede manier zijn om een hoger rendement te behalen dan met sparen. Maar onthoud wel dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Zelf beleg ik een deel van mijn inkomen in crypto via Bitvavo (voornamelijk Bitcoin). Mocht je dit ook willen doen dan kun je een gratis account aanmaken. Maak je een account aan via deze link, dan kun je de eerste week zonder kosten handelen (tot € 10.000,-).


Kortom, de situatie is niet ideaal, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden om je spaargeld een beetje meer te laten renderen. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en vergelijk regelmatig de verschillende aanbieders.

Deel dit artikel:

Soortgelijke artikelen